Sırt –Lastiğin sırt kısmı, lastiğin km bazında daha uzun ömürlü olmasını, aracı kullanan ve birlikte seyahat etmekte olan kişilere yol konforu, aracın yere tutunması açısından sürüş emniyeti ve fren emniyeti, lastiğe karşı dışarıdan gelmesi muhtemel olan darbelere karşı dayanıklılık ve lastiğin yola sürtünmesi kaynaklı ısınmasının önüne geçmek için soğutma sağlamaktadır.

Omuz – Lastiğin omuz kısmı, aracın virajlara daha emniyetli bir şekilde girmesine yardımcı olmaktadır.

Yanak – Lastiğin yanak olarak tabir edilen yan kısımları, aracın süspansiyon, esneklik ve lastiğin yanak kısmından gelecek olan darbelere karşı daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır.

Topuk – Lastiğin topuk olarak tabir edilen kısmı ise lastiğin jant kısmına tam ve sağlıklı olarak oturmasını sağlamaktadır.

Karkas –Lastikteki karkas kısmı, lastiğin diğer tüm parçalarını üzerinde taşımaktadır. Ayrıca; basınçlı havanın tutulmasını, lastiğin darbelere karşı daha mukavemetli olmasını, sağlamış olduğu yumuşaklık ile flexible olmasını ve esnek olmayan yapısıyla daha güvenli sürüş imkanı tanımaktadır.

Lastik Üzerinde Yer Alan Terimlerin Anlamları

195 / 65 R 15 91 H E-TOURING NCT5 TL – İşaretlemelerinin anlamları aşağıda açıklanmaktadır.

195 –Balonluk olarak tabir edilen, lastiğin kesit genişliğine karşılık gelmektedir. Normal basınçlı havayla şişirilmiş, mm cinsinden ve 24 saat bekletilmiş olan lastiğin üzerinde kabartılı şekilde yazmakta olan yazılar ve şekiller hariç, lastiğin yanakları arasındaki dıştan dışa olan uzaklığını ifade etmektedir.

65 – Seriyi ifade etmektedir. Lastiğin kesit yüksekliğinin, kesit genişliğine olan oranının % olarak ifade edilmiş halidir.

R –  Lastiğin radial yapısını ifade eder.

15 –  Jant çapının inç cinsinden karşılığıdır.

91 –  Yük endeksidir.

H– Hız sembolüdür.

E-TOURING NCT5 –Ticari desen adıdır.

TL – İç lastiksiz yani tubeless anlamına gelmektedir.

Lastikte Yük Taşınması ve Hız Kavramları

Lastik üzerinde belirtilmiş olan hız limiti aşılırsa, lastik ömrü hızla azalmaya başlar. Şayet bir lastiğe taşıyabileceğinden daha fazla yük bindirilirse patlama riski çok artar. Hız ve yükün lastik üzerindeki etkisi çok önemlidir

Lastikten Beklenilenler

Lastik, aracın yol ile temasını sağlayarak aracın güvenli bir şekilde yol almasını sağlayan bir nevi hava yastığıdır. Lastiğin ana fonksiyonları şunlardır;

  • Lastik Esneme kabiliyeti
  • Lastik Yük taşıma kapasitesi
  • Lastik Direksiyon hakimiyeti
  • Lastik Güç aktarımı
  • Lastik Yola tutunma kabiliyeti

Yukarıda belirtilmiş olan bu özellikler, lastiğin kullanım ömrü boyunca sabit kalmalıdır. Bununla birlikte lastiğin uzun ömürlü ve emniyetli olması da beklentiler arasında yer almaktadır. Sayılmış olan ana kriterlere ek olarak; alınmış olunan lastiğin hızla ve sürekli gelişmekte olan teknolojilere uyum sağlaması beklenmektedir.

Lastiğin aracın kullanıldığı süreçte; yakıt tasarrufu sağlaması, sessiz bir vaziyette seyir etmesi, tamir edilebilme ve kaplanabilme özelliklerinin olması, yüksek sürate dayanabilmesinin yanında kullanan kişiye ve yolculara konfor sağlaması beklenmektedir.

CONTİNENTAL
GT RADİAL
KUMHO
VİKİNG
Mıchelın Jant
Nexen Jant
Continental Jant
Gt radial Jant